Seats2meet: δώσε φυσική διάσταση στο κοινωνικό σου δίκτυο

της Βίβιαν Δούμπα

Σε προηγούμενο post είχαμε παρουσιάσει την πρωτοβουλία “Free Desk Here”, που προωθεί και διευρύνει την έννοια του co-working space. Θεωρόντας ότι πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τις συνεργασίες τόσο στον virtual όσο και στον φυσικό χώρο είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη διάδοση της δημιουργικότητας (και φυσικά της δημιουργικής επιχειρηματικότητας) θέλουμε να τις προβάλουμε όσο περισσότερο γίνεται!

Η σημερινή καλή πρακτική έρχεται από την Ολλανδία, και συγκεκριμένα την Ουτρέχτη, αλλά εξαπλώνεται πλέον διεθνώς. Το Seats2meet είναι ένα project που ξεκίνησε το 2007 και βασίζεται στις αρχές της θεωρίας του τρίτου τόπου. Τρίτος τόπος με λίγα λόγια είναι οποιοσδήποτε άλλος τόπος/χώρος πέραν του σπιτιού (πρώτος τόπος) και του επίσημου χώρου εργασίας (δεύτερος τόπος) που ο άνθρωπος κοινωνικοποιείται και δραστηριοποιείται.

Βασισμένοι, λοιπόν, σε αυτήν την θεωρία οι εμπνευστές του Seats2meet επιθυμούν να προωθήσουν ένα βιώσιμο τρόπο co-working μέσω της δικτύωσης ανθρώπων τόσο στο virtual όσο και στον φυσικό χώρο. Δημιουργώντας λοιπόν και οργανώνοντας χώρους που οι άνθρωποι μπορούν να γνωριστούν, να δικτυωθούν και εντέλει να συνεργαστούν το Seats2meet αποτελεί μια πλατφόρμα-εργαλείο ανάπτυξης της δημιουργικότητας.

seats2meet2

Οι χώροι του Seats2meet δεν είναι απαραίτητα χώροι με εργασιακό περιβάλλον. Στο δίκτυο της πρωτοβουλίας έχουν ενταχθεί θέατρα, αρχοντικά, ξενοδοχεία και πρόσφατα και ένας όμιλος golf. Στους χώρους αυτούς υπάρχει επίσης και η δυνατότητα διοργάνωσης συνεδρίων και meetings.

Η ειδοποιός διαφορά του Seats2meet σε σχέση με άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες και πλατφόρμες είναι ότι ο καθένας μπορεί να κλείσει μια θέση (ή αριθμό θέσεων) στον κάθε χώρο και όχι αναγκαστικά το σύνολο του χώρου. Αυτό δίνει μεγαλύτερο εύρος επιλογών για χώρους συνεργασίας. Επίσης, η δικτύωση μεταξύ των “πελατών” του Seats2meet είναι ο κεντρικός άξονας ανάπτυξης αυτής της ιδέας και πιθανότατα ο λόγος που την κάνει τόσο επιτυχημένη.

seats2meet1

Το Seats2meet προσφέρει τέσσερις επιλογές κράτησης: το workspace, όπου μπορείς να κλείσεις θέση σε ένα co-working space, το deskspace, που νοικιάζεις ένα γραφείο μέσα σε έναν επίσημο χώρο εργασίας, το meetingspace, όπου η πλατφόρμα προτείνει και κάνει κράτηση σε χώρους για meeting ανάλογων των απαιτήσεων σου, και το eventspace, όπου μπορείς να κλείσεις έναν χώρο για μια εκδήλωση, σύμφωνα με τις επιθυμίες σου.

Αν σου αρέσει η ιδέα, αλλά δεν υπάρχει το Seats2meet στην πόλη σου, μπορείς να είσαι αυτός που θα αναλάβει να το ιδρύσει!

One thought on “Seats2meet: δώσε φυσική διάσταση στο κοινωνικό σου δίκτυο

  1. Pingback: Seats2meet: a physical dimension to your social network |

Proudly powered by WordPress
Theme: Esquire by Matthew Buchanan.